Zgodbe o Igleku, slikanice

E-slikanice Iglek

Zgodbe o Igleku, slikanice

Zgodbe o Igleku se razlikujejo od običajnih.

Zaradi fotografij namesto ilustracij

Prvič, ker sem se nekje vmes zaljubila v fotografijo. Drugič, ker želim dati otrokom prostor za ustvarjanje lastnih predstav. Zato v zgodbe vpletem fotografije, ki podkrepijo zgodbo s primeri iz narave, ne dajejo pa vnaprej določenih predstav o likih v zgodbah. Tako je Iglek lahko npr. debel roza zmajček, ali pa pisan in žarečih barv kot kačji pastir, lahko ima celo perje in še in še. Vprašajte vašega otroka, kakšen je po njihovem mnenju Iglek. In primerjajte z opisi drugih otrok. Zato. Fotografije so skrbno izbrane iz Pixabay-a ali iz mojih zbirk. Hvaležna in vesela sem tudi sodelovanja z umetniki, fotografi. Uroš Fink, Petar Sabol in Aleš Krivec hvala vam za čudovite fotografije.

Zaradi žive rabe

Zgodbe o Igleku se razlikujejo tudi v tem, da so narejene tako, da spodbujajo živo rabo knjige. Otroci med branjem sodelujejo s svojimi idejami, rešitvami, saj jih zgodba k temu aktivno nagovarja. Dovolite jim da odgovorijo na zastavljena vprašanja, ali pa da ne odgovorijo, če tega ne želijo. Vanje lahko otroci tudi zapisujejo svoje misli (ali pa jim pri tem pomagate vi), lepijo svoje izdelke ali pa rišejo vanjo. Knjiga po moje ne bi smela biti na pediestalu nedotakljivosti. Naj bo raje spoštljivo, skrbno, predvsem pa živo uporabljena v skladu z otrokovim navdihom.

Toplo priporočam…

Zgodbe o Igleku so namenjene za skupno branje z otrokom. Zato da se lahko zabavate tudi vi, dragi starši/vzgojitelji/učitelji. Ne morem vam povedati, kolikokrat smo se doma nasmejali ob odgovorih mojih otrok. Kolikokrat so mi dali misliti. Kolikor se mi nastavili ogledalo. In še in še.

Zato če je le možno –

beremo skupaj :)!

Hvala moji lektorici Nives Mahne Čehovin. Sončni, prijazni in strokovni. Neprecenljivo je, da ji lahko zaupam.

Sun, Solar, Helios, Happy, Face, Bright

Nazadnje je tu še izjemno nadarjena in meni zelo ljuba Sara Čuden, ilustratorka, oblikovalka knjig in nakita in še in še. Po njeni zaslugi imajo tiskane slikanice “Sara’s magic touch”.

avtorici slikanic Iglek
avtorici slikanic Iglek

Slikanice-povzetki zgodb

Zgodbe otrokom približujejo univerzalne vrednote, spodbujajo krepitev odpornosti na stiske/težave. Spodbujajo iskanje rešitev in vztrajnost ter ponujajo iztočnice (preberite, če vam prav pride kakšna ideja za delo z otroci) za vrsto tem, ki jih lahko nadgrajujete, če to želite. Prikazne slike naslovnic so vzete iz elektronskih slikanic. Naslovnice tiskanih slikanic so malce drugačne, enako velja za oblikovanje. Vsebina pa je pri obeh enaka.

Iglek-Kako se je vse sploh začelo; 1. slikanica

slikanica Iglek - Kako se je vse sploh začelo;  1. zgodba.

Zmajček Iglek je vesel zmajček, ki se rad igra s prijatelji. Vendar sčasoma pri igri nehote večkrat poškoduje prijatelje s svojo ostro iglico na repu. Zaradi tega se raje umakne in prijatelje le opazuje med igro. In ob tem postaja vse bolj žalosten. lgleka spremljamo na njegovi poti soočanja s to težavo, na poti samo-sprejemanja in empatije. Kako bo rešil to težavo? Kaj bi naredili vi otroci?


Iglek v šoli; 2. slikanica

Iglek se varno vrne domov. Vsi se ga zelo veselijo, prav tako pa so veseli tudi tega, da jih Iglek ne bo več praskal med igranjem, saj ima svojo ostro iglico varno spravljeno pod ščitom.

Med najlepšo igro zmajčke preseneti povabilo, naj se zberejo, saj se bo začela zmajska šola. Otroci spremljajo mlade zmajčke pri njihovih prvih korakih v šoli. Raziskujejo lahko vsebine, ki se jih učijo zmajčki in jih primerjajo s tem, kar se učijo v šoli oni.

slikanica Iglek v šoli; 2. zgodba

Iglek raste; 3. slikanica

slikanica Iglek raste; 3. zgodba

V tej zgodbi pri iskanju novega ščita Igleka prvič preseneti nenavadna zamisel, da njegova iglica morda le ni zgolj nadloga. Ravno iglica mu namreč pomaga, da pride do novega ščita in to še lepšega, kot ga je imel prej. Tudi tokrat mu pri iskanju pomaga njegova botra Želva, do katere se mora ponovno odpraviti na dolgo pot.


Iglek-Srečanje s krokodilom; 4. slikanica

Iglek se prvič sreča s krokodilom. Srečanje je zelo vznemirljivo, saj so krokodili in zmaji od nekdaj hudo sovražni drug do drugega. Ali se obeta spopad med njima? Ali se bosta znala ubraniti drug pred drugim? Morda pa sploh ne bo prišlo do spopada. Razplet te zgodbe bo pomembno vplival na tedanje prebivalce prazgodovinskega sveta.

slikanica Iglek-Srečanje s krokodilom;; 4. zgodba.

Iglek-Grajenje zavetja; 5. slikanica

 slikanica Iglek - Grajenje zavetja; 5. zgodba.

Nekdaj huda sovražnika se na skrivaj ponovno srečata in poskušata zgraditi svoje prvo skupno zavetje. Pri tem odkrivata novosti drug o drugem, premagujeta stereotipe in predsodke in spoznavata, da sta si pravzaprav bolj podobna, kot sta si mislila in da imata veliko skupnega. Najbolj zabavne pa so pravzaprav razlike med njima, saj med spoznavanjem le teh odkrivata nove zabavne načine igre.


Iglek dobi sestrico; 6. slikanica

e-slikanica Iglek dobi sestrico

Zmajček Iglek izve, da bo dobil sestrico. Ker je neučakan, ne more razumeti, zakaj tako dolgo traja, da se sestrica izvali. Želi ji pomagati, toda starša mu razložita, da se to ne sme, ker je za sestrico to nevarno. Iglek pa si misli, da morda nimata prav, saj je že glede krokodilov videl, da se lahko tudi motita. Tako imata starša polne roke dela, da ga držita stran od jajca. Ko se sestrica končno izvali, Iglek presenečen spozna, da sestrica zna tudi precej spremeniti vsakdanjik.


Iglek se uči leteti; 7. slikanica

e slikanica Iglek se uči leteti

Zmajčki izvedo, da se bodo začeli učiti leteti. Tega se zelo veselijo. Toda ali se ni učitelj tega lotil narobe? Šola se v kratkem času spremeni iz zelo zabavne v naravnost bedno. Zakaj vendar vse delajo narobe? Kako se bodo naučili leteti, če pa vse delajo na tleh? Ko končno po mnogih naporih in težavah osvojijo potrebne veščine za varno letenje, gredo lahko v spremstvu starejših zmajev na svoj prvi polet. In to je najčudovitejša izkušnja, kar so jo mladi zmaji dotlej doživeli.


Iglek se zaljubi; 8. slikanica

Iglek se zaljubi; naslovnica

Zmajček Iglek si želi, da bi lahko svojega skrivnega prijatelja krokodila Brina spoznal še s kom iz svojega rodu. Odloči se, da ga bo najprej predstavil zmajčici Tisi, ki je tega zaupanja zelo vesela. Zato gre rade volje z njim, čeprav ne ve točno, s kom jo bo spoznal. Njeno veselje pa se kmalu skvari, saj vse kaže, da jo bo Iglek spoznal s neko zmajčico, s katero si je očitno že izgradil bivališče. Zato jo začne pri srčku čudno zbadati. Ko se nesporazum končno zgladi in tudi Tisa sprejme novega prijatelja, se Iglek zave, da si zlahka predstavlja, kako živi skupaj z njo. Tako kot živita njegova starša.

Iglek – Varuhi in prijatelji; 9. slikanica

Varovanje mlajših bratcev in sestric je vedno zabavno in veselo. No, večinoma. Iglek in Brin v tej zgodbi ugotavljata, da zna biti varovanje mladičkov včasih celo nevarno. Kljub nevarnostim se vse skupaj konča srečno, saj si vedno pomagajo med seboj in družba mladih zmajev in krokodilov z vsakim dnem postaja večja. Kmalu bo potrebno spraviti med seboj tudi njihove starše.

Iglekova bodica je v resnici dragocenost; 10. slikanica

v delu