slikanice Iglek

Inovativne slikanice

v tiskani in e-obliki (prost dostop)

Slikanice na inovativen način govorijo o pogumnem, vztrajnem, svojeglavem in empatičnem glavnem junaku Igleku, ki mu je pomembna igra, svoboda, sožitje in ljubezen. Iglek se sčasoma nauči sprejemati samega sebe, skrbeti za prijatelje in biti vključen v družbo. Ne nujno v tem vrstnem redu. Zgodbe pripovedujejo o življenju v zmajski družini in šoli, o odkrivanju sveta in spoznavanju novih prijateljev, o razmišljanju s svojo glavo in o premagovanju predsodkov.

Pred vami so tople, bogate in zabavne zgodbe.

Zgodbe niso lahkotno branje, ki ga pozabite takoj, ko končate z branjem. Verjamem, da boste v njih našli sporočila tako za otroke kot za odraslega bralca. Poleg same vsebine boste lahko uživali ob čudovitih fotografijah iz narave, ki se skladajo z vsebino zgodbe. Kakovost izdelave je pomemben del pozitivne izkušnje branja, zaradi česar sva z oblikovalko temu namenili ustrezno veeelik del vloženega časa. Slikanice si lahko ogledate najprej v elektronski obliki in se nato odločite še za nakup tiskanih slikanic. Tiskane slikanice so oblikovane malce drugače (beri lepše) kot v elektronski verziji, vendar še vedno sledijo glavnim usmeritvam. Hvala Sara!

Radi beremo.
Slikanice Iglek subtilno in na zabaven način predstavljajo vsebine samo-sprejemanja, empatije, sožitja, ljubezni, naravovarstva, moralnega razvoja in prevzemanja odgovornosti.

Inovativen pristop v pripovedovanju in oblikovanju

  1. Tiskane slikanice Iglek vam ponujajo inovativen pristop. Otrok je aktivno vključen v zgodbe skozi vprašanja o tem, kaj meni o posameznih izzivih. Včasih so izzivi preprosti, drugič so bolj zapleteni. Otrokove odgovore lahko zapišete v za to namenjene oblačke, njegove izdelke pa lahko prilepite kjer se vam zdi to ustrezno. Opazujete lahko, kako se bo otrokovo razmišljanje skozi čas spreminjalo. Vsakič ko boste prebrali zgodbo, boste morda odkrivali kaj novega.
  2. Slikanice niso ilustrirane, temveč so v njih fotografije živalskega in rastlinskega sveta. Zakaj? Zato da bi otroke pritegnila narava. Da bi v vsem živem videli čuteča bitja. Da bi jih pritegnilo k ustvarjanju in odkrivanju lepot tudi s pomočjo fotografije. Da bi morda vzeli v roke fotoaparat tudi sami. Zaradi didaktičnih načel od znanega k neznanemu; od specifičnega k splošnemu. Ker so v večji meri prosto dostopne – in čudovite. Ker sem se nehote zaljubila tudi v to umetnost. In v to, kar umetnik skozi fotografijo vidi in pokaže tudi nam. Brez dodatkov, spreminjanja, filtrov idr. Čisto, pristno, neokrnjeno. Obogateno le s talentom in napredno tehnologijo. Ne pa tudi popačeno. Tudi zato.

Na začetku vam bo pristop morda nenavaden, kar pa bo v nadaljevanju več kot poplačano :).

Ponudite slikanice otrokom in naj se odločijo sami. Hvala vam za odprtost do drugačnosti.


Več o 1. slikanici ↗

Spoznajte glavnega junaka Igleka in njegovo družino. Empatična, topla in bogata zgodba. Govori o sožitju, ljubezni in o težavah pri samosprejemanju.

Več o 2. slikanici ↗

Raziščite kako so se imeli zmajčki v zmajski šoli. Kaj so se učili in kdo jih je učil. So zmajčki radi hodili v šolo? Ali je njihova šola kaj podobna človeški?

Več o 3. slikanici↗

Iglek raste in si mora zato poiskati nov ščit. Ob tem prvič pomisli, da njegova iglica le ni docela slaba.

Nekega dne Iglek nepričakovano sreča svojega hudega sovražnika. Se bosta spopadla ali zbežala? Je možna tudi tretja pot?

Iglek skupaj s prijateljem gradi zavetje. Ob tem premagujeta predsodke, razmišljata s svojo glavo in se ob tem zelo zabavata.


Slikanice so dimenzije 20×20 cm, imajo trde platnice z UV printom in so na otip mehke. Prvi dve slikanici sta dolgi 32 strani, tretja pa 80 strani. V slikanicah je prostor za zapisovanje odgovorov otrok in za njihove risbice.

Avtorji: Lucija Matič, Sara Čuden, David Matič, Uroš Fink, Petar Sabol; Aleš Krivec, Pixabay

Cena prvih dveh slikanic Iglek je 12 eurov, cena tretje je 20 eurov. Pri nakupu zbirke dobite popust (samo ob nakupu “pri meni osebno”) in pet zgodb dobite za 34 eurov. Naročene slikanice dobite po Pošti Slovenije.

Zahvaljujem se vam za vsak nakup ali donacijo in vam želim obilo radosti ob branju zgodb in odkrivanju razmišljanja vaših otrok.


Izdelajte tudi vi svojo slikanico

Priporočam vam, da vaše zgodbe izdelate z enim izmed programov za izdelavo fotoknjig. Opremite jih z družinskimi fotografijami, lastnimi ilustracijami, navdihujočimi izdelki in tako v roke dobite čisto unikaten in čisto vaš izdelek, ki bo vam in vašemu otroku gotovo neprecenljiv. Vzame nekaj časa in truda, je pa vredno. Cena takega izdelka je nekje od 20-40 eurov.